Op zondag 12 februari organiseert de VZW Geels Roemeniëkomitee zijn 21ste Roemeens restaurant in de feestzaal van Elsum.

Het is dan ook altijd onze bedoeling geweest, zoveel mogelijk mensen te kunnen betrekken en de vrijetijdspassers nemen deel aan halve prijs.
Voor de keuken kunnen we al heel wat jaren beroep doen op de kookploeg van KWB St.-Amands, en zij zorgen ook dit jaar voor een gevarieerd menu met Roemeense toets.
 
De voorbije 21 jaar is de VZW Geels Roemeniëkomitee een begrip geworden in Geel, en ver daarbuiten. Naast de prachtige realisaties in Slatina-Timis zelf, lagen we mee aan de grondslag van heel wat realisaties in Roemenië ten dienste van een breed doelpubliek. Vooral op het vlak van gezondheidszorg zijn we trendsetter met het ‘wijkgezondheidscentrum ADAMSlatina-Timis’, dat navolging krijgt in Roemenië en binnen de provincie Caras-Severin uitspreiding naar omliggende dorpen en steden. In 2011 werd gestart met thuiszorg in de steden Caransebes en Resita en in verschillende bejaardentehuizen van de regio.
 
Dankzij de schenking van 2 wagens van het Wit-Gele Kruis Antwerpen vorig jaar en de voorziene opleiding kan dit verder uitgebouwd worden dit en volgende jaren. De ondersteuning van CM-Turnhout maakte het mogelijk de werking nog meer uit te dragen en bekendheid te geven en tevens op nationale niveau anderen op te leiden en begeleiden.
We stonden ook mee aan de wieg van een Erasmusuitwisseling voor verpleegkundigen tussen de Vasile Goldis Universiteit van Arad en KHK.
 
Vorig jaar werd ook een minigraafmachine gekocht en overgedragen aan het gemeentebestuur van Slatina-Timis om de huisaansluitingen te kunnen uitvoeren in een deeldorp (Sadova-Veche) binnen een Europees project dat werd goedgekeurd.
 
Voor dit jaar hebben we ons al geëngageerd om een startinvestering ter beschikking te stellen voor de oprichting van een nieuwe Roemeense stichting die zal werken rond lokale ontwikkeling. Hiermee willen we mee een garantie inbouwen opdat de diverse pilootprojecten die in het verleden werden opgezet vanuit Geel en Vlaanderen, ook in de toekomst kunnen verder blijven bestaan, maar vooral verder ontwikkeld kunnen worden.
 
De thema’s die in 2012 benaderd worden zijn: gezondheidszorg, uitbouw middenveld, afval inzameling en verwerking, agrarische en rurale ontwikkeling. We willen hiermee ook tegemoet komen aan de vele vragen van Roemeense dorpen en gemeenten, die geen buitenlandse partner hebben uit het verleden en daardoor wat in de kou bleven staan.
 
Je ziet dat de jaarlijkse opbrengt van ons Roemeens restaurant nuttig en zinvol besteed wordt, om mensen 2.000 km verder ook een toekomst te geven in eigen land met hun familie en uitzicht op een menswaardig bestaan. Hierbij hebben we vooral aandacht voor de zwaksten van de samenleving en proberen we iedereen mee te krijgen.
 
Jullie zijn alvast bedankt om ons te steunen in ons vrijwilligerswerk en de mensen van Slatina-Timis en andere plaatsen in Roemenië zijn jullie hiervoor erkentelijk.